De term "SUP-toeslag" verwijst naar de toeslag die wordt toegepast op leveringen, met name in de logistieke sector, voor zogenaamde "Single Use Plastics" (SUP). Deze toeslag is een reactie op de groeiende bezorgdheid over de milieu-impact van wegwerpplastic en heeft tot doel bedrijven aan te moedigen alternatieve verpakkingsmaterialen te gebruiken.

De wereldwijde toename van plasticvervuiling heeft geleid tot een groeiend bewustzijn over de noodzaak om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. SUP-verpakkingen, zoals plastic zakken, flessen, en verpakkingen voor eenmalig gebruik, dragen aanzienlijk bij aan deze vervuiling. Om deze reden hebben veel bedrijven en overheden maatregelen genomen om het gebruik van SUP's te verminderen. Bij PureHygiëne wordt de SUP-toeslag in de verkoopprijs verwerkt.

De SUP-toeslag is een financiële prikkel die bedrijven aanmoedigt om over te schakelen naar meer duurzame verpakkingsmaterialen. Door een extra kost toe te voegen aan leveringen die gebruik maken van SUP-verpakkingen, worden bedrijven gestimuleerd om alternatieven te verkennen, zoals biologisch afbreekbare verpakkingen, herbruikbare materialen of verpakkingen met een lager milieueffect.

De implementatie van de SUP-toeslag kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke wetgeving. Sommige landen hebben wettelijke voorschriften ingevoerd die bedrijven verplichten deze toeslag toe te passen, terwijl andere vertrouwen op vrijwillige initiatieven van bedrijven. Hoe dan ook, de SUP-toeslag dient als een belangrijk instrument om de overgang naar duurzamere verpakkingspraktijken te versnellen.

Naast het verminderen van de milieu-impact, kan de SUP-toeslag ook helpen om bewustwording te creëren bij consumenten en bedrijven over de noodzaak van duurzame consumptie en productie. Door de kosten van wegwerpplastic te internaliseren, worden de echte milieu- en sociale kosten van deze materialen beter weerspiegeld in de prijs, wat kan leiden tot een verschuiving naar meer milieuvriendelijke alternatieven.

In conclusie is de SUP-toeslag een belangrijk instrument in de strijd tegen plasticvervuiling en draagt het bij aan de overgang naar een meer circulaire en duurzame economie. Door bedrijven aan te moedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun verpakkingskeuzes, kunnen we samen werken aan een schonere en gezondere planeet voor toekomstige generaties.